Psihoterapia psihanalitică este dinamică, focusată pe identificarea cauzei inconștiente a unui conflict intern, relational sau a unei situații dificile, pe crearea unui sens și coerență acolo unde există confuzie și neînțelegere. Este crearea unei relații terapeutice pentru a avea prilejul explorării sensului problemelor persoanei care începe o psihoterapie.
Scopul psihoterapiei este unic pentru fiecare persoană în parte. Unele persoane își doresc să se autocunoască, unele vor să încheie un capitol din viața lor și nu stiu cum și de ce rămân agățați în trecut. Alții sunt într-o perioadă dificilă în relația de cuplu sau unii vor să își îmbunătățească relațiile sau să își construiască altele noi. Alte persoane pot trece printr-o depresie sau se pot confrunta cu anxietate și atacuri de panică sau suferă de o fobie fără cusur.
Psihoterapia psihanalitică s-a născut din psihanaliză și are la bază aceleași metode de lucru cu zona inconștientă a psihicului iar pe scurt, dinamica în psihoterapie, se desfășoară astfel:
Tu vorbești liber pe marginea oricarui subiect de discuție alegi iar eu te ascult, adresez întrebări, te însoțesc în acest proces și elaborăm ceea ce îmi povestești făcând legături între trecut, prezent și ceea ce îți dorești în viitor.
Ce mai este psihoterapia psihanalitică?
Este și un demers care presupune relatarea firului narativ al propiei povești de viață cu scopul final de autocunoaștere și schimbare. Uneori procesul psihoterapeutic nu este facil deoarece presupune să fii față în față cu propriile dureri, suferințe, traume neintegrate și care astăzi îți fac probleme. Există speranță și o cale de a integra aceste dificultăți iar psihoterapia psihanalitică folosește metodele potrivite pentru asta.
Este o terapie a cuvintelor, prin vorbit vei reuși să faci sens din traumă iar eu voi fi alături ca să te însoțesc pe acest drum!